Tuesday, June 29, 2010

mencuba resepi

Dua tiga hr ni mak rajin mencuba resepi2 yg baru..tp mungkin dah basi bg tukang masak yang dah pro..hari ni mak cuba buat curry puff..cuma mak ubahkan sikit resepi yg di ambil dr blog mat gebu..buat pun cuma setgh adunan ja..bkn apa takut tak jadi..rugi ja kan bahan2 yg digunakan...tp mak ikut step by step seperti mat gebu ajarkan...




ni lah hasil kentang puff mak ptg ni..gambar tak cantik sbb mengunakan camera hp ja..walaupun tak secantik yg org lain buat tp mak puas hati sbb rasanya yg rangup lemak dan..emmm..mmg sedap...walaupun intinya hanya lebihan inti karipap pusing...
Ni pulak bahan2 yg mak gunakan td

BAHAN-BAHAN UNTUK PASTRY PUFF :-)
200 g tepung gandum
secubit garam
50 g mentega
110 ml air
1/3 butter (seketul butter di potong 3)
Sedikit tepung untuk ditabur


CARA MEMBUATNYA :-)

Dalam bekas, satukan tepung gandum, garam dan mentega, gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk, jika air habis dan doh sedikit melekit, tabur sedikit tepung. Rehatkan doh 15 minit.
Ambil doh tadi, tabur tepung pada permukaan meja kerja dan juga alat pencanai. Canai doh tadi sehingga mendapat bentuk seakan2 huruf "T",

Letak kan majerin pastry ditengah2 dan bungkus kemas2. Mulakan dari bahagian kanan dan kiri, kemudian bahagian atas dan bawah. Tabur sedikit tepung dan terbalikkan doh.

Canai doh sehingga mencapai ketebalan 0.5 cm, canai berhati2 dan jangan tekan kuat sangat masa mencanai, nanti majerin pastry terkeluar.


pas tu lipat doh sampai jd mcm gambar kat atas ni..

Kemas2kan dan rehatkan 15 minit.

Kemudian pusing kan lipatan tadi 90 darjah (bahagian berlipat yang tadi di depan, pusingkan ke tepi). Canai perlahan2 sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm juga, dan buat lipatan yang sama Rehatkan lagi 15 minit.
Ulangi proses mencanai dan melipat sebanyak 2 kali lagi dan rehatkan 15 minit setiap kali selesai proses melipat. Buat hingga siap.
Akhir sekali, canai doh tadi sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm, dan letak inti...bakar dalam suhu 220c selama 30 minit.

No comments:

Post a Comment